Hlavním cílem čištění zubů je odstranění zubního plaku a zbytků potravy.

Zubní plak je měkký mikrobiální povlak, který se trvale tvoří a usazuje na povrchu zubů. Obsahuje bakterie, které jsou příčinou vzniku zubního kazu a zánětu dásní. Neléčený zánět dásní se šíří na závěsný aparát zubů (parodont) a vzniká paradentóza (odborně parodontitida). Jak poznám, že mám zánět dásní? Dásně při čištění zubů krvácejí, někdy i při jídle. Odklopíme-li spodní ret a vidíme, že dásně v okolí zubů jsou zarudlé a zduřelé, je v nich zánět a je třeba to řešit.

Správnou ústní hygienou lze snadno zabránit jak zánětu dásní, tak zubnímu kazu, což jsou nejčastější problémy v dutině ústní. Ústní hygienu rozdělujeme na individuální (domácí zubní péče) a profesionální (odborná péče v zubní ordinaci). Základem každodenní péče o zuby je mechanické čištění zubů pomocí zubního kartáčku. Zubní kartáček, ať už manuální, nebo elektrický, však nedokáže dobře vyčistit postranní plošky zubů. K tomu je třeba použít speciální mezizubní pomůcky. K těm základním patří mezizubní kartáčky a zubní nitě (anglicky floss). Mezizubní prostory čistíme 1× denně večer před čištěním zubů nebo po něm. Důležitými chemickými pomocníky při čištění zubů jsou zubní pasty a ústní vody.

Photo by Alex on Unsplash

Hlavní zásady při čištění zubů:

1) důslednost – dobře vyčistit každý zub ze všech stran (zadní zuby mají 5 plošek, přední 4 plošky) nelze bez mezizubních pomůcek,
2) čistit netraumaticky – vyhnout se nepřiměřenému tlaku na kartáček, nepoužívat tvrdý kartáček, používat správnou techniku, mít přesně vybranou velikost mezizubních kartáčků,
3) systematičnost – čistit systematicky vždy „od posledního zubu k poslednímu“, tak abychom na žádný nezapomněli.

Jaký si vybrat kartáček, jakou technikou čistit, jaké mezizubní pomůcky používat, která pasta je vhodná a je nutné používat ústní vodu? S tím vším vám individuálně poradí dentální hygienistka. Pravidelná návštěva ordinace dentální hygieny patří do profesionální zubní péče. Při odborném čištění zubů se z povrchu zubů a z poddásňového prostoru odstraňují všechny škodlivé povlaky: plak, zubní kámen a pigmentace. To se provádí pomocí přístrojů (ultrazvuk, pískovač) a speciálních ručních nástrojů. Ošetření by nemělo být bolestivé.

Nesmíme zapomínat, že zdraví dutiny ústní má prokazatelný vliv i na naše celkové zdraví. Pravidelná prohlídka u zubního lékaře, pravidelná dentální hygiena (obojí 2× ročně) a správná každodenní ústní hygiena – to je ideál zubní prevence moderní současnosti.

Asociace dentálních hygienistek

Centrum zdravého úsměvu

Lenka Velebilová, DiS. – Prezident Asociace Dentalních Hygientistek Česká republika